2015. november 17., kedd

Savanyú káposzta eltevése





Savanyú káposzta nagy kedvencünk egész télen. Finom salátát is lehet
késziteni belöle. Mivel nálunk borral rakják el, igy minden évben saját
magunk rakjuk el a hagyományos magyar módon. Vettünk 12 kg ká-
posztát, legyalulni nem volt egyszerü, de megküzdöttünk vele valahogy. 
A recept egyszerü, minden kiló káposztához 2,5 dk só kell, szemes bors,
babérlevél, borókabogyó, esetleg egy pár birsalma a rétegek közé két darab erös piros paprika. Az utóbbi nálunk elmaradt a gyerekek miatt. Aztán mehet rétegezve a kerámia edénybe, és persze jól meg kell döngölni, hogy levet eresszen. Rárakni az edény tetejét, felönteni vizzel és kb. 20-25 fokos melegben tartani. Közben lehet hallani, hogy bugyborékol, vagyis érik. Egy hét után mehet a pincébe. Kb. 3 hét amig jól beérik és már lehet is belöle enni. Nagyon jó C vitamin forrás. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése