2014. november 15., szombat

Marcipános csillag sütemény





ilyen lett másnap amikor igazán kihült és szépen lehetett szeletelni


Ez a recept szerelem lett elsö olvasásra. Igy ma délután bevonultam a konyhámba, zenét hallgatva nekiálltam sütni. 
Most hül éppen, nagyon izgulok, remélem olyan lesz, amilyennek lennie kell.  

Mivel kétféle tésztát kell süssünk, talán érthetöbb, ha egészen részletesen leirom a receptet. Nem annyira bonyolult, csak el kell kezdeni és csinálni.
Hozzávalók : 
Kétszer  20 dkg liszt, kétszer 20 dkg vaj, kétszer 10 dkg cukor, csipet
só 8 tojás, két evökanál pikáns lekvár /szilvalekvár - de nem darabos - vagy
csipkebogyó lekvár / 3 evökanál kakaópor, 15 dkg hideg marcipán massza, 
4-4 evökanál tej.

Elöször a kakaós tésztát készitjük el.  A 20 dkg vajat csipet sóval és a  cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a 4 db egész tojást, jó habosra keverjük. Beletesszük  a 2 kanál lekvárt, ezzel is elkeverjük.  Beleszórjuk a 20 dkg lisztet a 2 teáskanál sütöporral és  leverögéppel összekeverjük, hozzáadjuk a 3 evökanál kakaót és a 4 kanál tejet. Egy jó sürü masszát fogunk kapni. Egy kikent püspökkenyér formába tesszük a tésztát és tüpróbáig sütjük. Nekem 180
fokon kb. 35 perc volt. Kihütjük a süteményünket. Utána egy deszkára boritjuk
és kb. másfél centis szeleteket vágunk belöle. A szeleteket szépen a deszkán 
elfektetjük és egy csillag kiszúróval csillagokat szúrunk belöle. Mivel nem tudtam mennyi csillag kell, igy csak a sütemény háromnegyedét szeleteltem
fel.  Elég is lett, a fennmaradó negyed rész meg el fog fogyni kávé mellé. /A kiesö részekböl rumos golyókat, vagy kókuszos golyókat lehet késziteni!/

Amikor ez megvolt. Nekiálltam a következö tésztának. Ugyanaz mint az elözö
csak kakaó nélkül. A marcipánt lereszeljük, hozzáadjuk a vajat és a továbbiakban ugyanaz mint az elözö tészta készitése.
Ez lesz a tészta világos része.
A püspükkenyér formát kikenjük és massza negyedét beletesszük,
szépen elsimitjuk. Most jönnek a kiszúrt csillagok, amiket  szorosan 
egymás mellé sorakoztatva a tésztába ültetünk. Utána vigyázva két kanállal
óvatosan belekanalazzuk a megmaradt tésztánkat a csillagok oldalán meg a
tejetén. Mehet a sütöbe. Ezt a tésztát kicsit tovább kell sütni, gondolom a 
marcipán miatt. Nekem egy órát sült 180 fokon. 
Ha szerencsénk van, ez a sütemény nagyon szép lesz a közepén a kakaós 
csillaggal.
Még nem hült meg teljesen, de a végéböl egy darabot le kellett vágjak mert
nagyon fúrta az oldalam a kiváncsiság. 
A fökóstolóm szerint nagyon finom, nem túl édes, zaftos és jobb ha valahova
lakat alá teszem amig jönnek a vendégek.  



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése