2012. május 18., péntek

Spárga hollandi szósszal




A spárgát megpucoljuk, vizet felteszünk egy edényben forrni, sózzuk, teszünk bele egy kávéskanál cukrot, egy kávéskanálnyi vajat és beletesszük a spárgát. Kb. 30 percig kell fözni, a spárga ha a közepén villára tesszük és kicsit meghajlik akkor jó. /Ha salátát készitünk belöle akkor elég 20 perc fözés, mert finom amikor kicsit még roppanós/.
Ez a klasszikus spárga ebéd, vajas ujkrumplival, rántott hússal. A spárga annyira finom, sokan hús nélkül eszik, de azért egy jó zaftos "pupos rántotthus" -ahogy a gyerekem annak idején mondta - nagyon illik hozzá.

Hollandi mártás igy készül: 3  tojássárgáját csipet sóval és ugyanannyi kanál vízzel,  vagy fehér borral,amennyi a tojásunk, habverővel lassu göz fölött folyamatosan addig keverünk, míg habos állományú nem lesz (kb. kétszresére megnő) majd a vízgőzről levonva, folyamatos keverés mellett vékony sugárban hozzáadunk 10 dkg olvasztott vajat, kevés cayenne borsot és negyed citrom levét.