2011. október 5., szerda

Konyakos, diós, csokoládés torta


 Konyakos, diós, csokoládés torta

Ez is életem párja specialitása, aki ilyenkor elvonul a konyhába és teljes koncentrációban a recept szerint, még a "vesszöket" is betartva alkot.
25 dkg vaj, 20 dkg cukor, 6 tojás sárgájával habosra keverni 5 dkg ledarált dió, 25 dkg lereszelt keserü csokoládé, 2 evökanál rum, 25 dkg liszt, 1 sütöpor, ezeket összekeverni és a tojásos masszához keverni. 6 tojás fehérjét pici sóval keményre verni, majd a lisztes masszával vigyázva összekeverni.
Egy 26 cm-es tortaformában kb. 1 órát 180 fokon /légkeveréses/ sütni.
A sütés után a formában hagyni és még  forrón egy hurkapálcikával sok-sok lyukat szúrkálni a tortába , majd 250 ml finom konyakkal kanalanként a lyukacskákat megitatni.4 evökanál baracklekvárral megkenni a tetejét, majd olvasztott csokoládéval bevonni.egy tupper tortaformába tenni, lezárni és kb. 2-3 napig hüvös helyen tárolni.A tortát jól átjárja a konyak, finom zaftos.